Laura Rantanen Inhimillistä politiikkaa

Nyt jos koskaan

  • Nyt jos koskaan

Tänään on kevään viimeinen kampanjapäivä. Huomisissa vaaleissa valitaan Suomen suunta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Se on suurta. Vaalien alla on puhuttu pääasiassa ulkopolitiikasta ja taloudesta. Ne asiat, joiden takia itse lähdin ehdolle, eivät ole jostain syystä toimittajia kiinnostaneet.

Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden vähentyminen, eriarvoisuus ja TTIP ovat tämän hetken suurimpia poliittisia kysymyksiä, vaikka sitä ei vaalikeskusteluistamme voi kovin helposti päätellä. Meidän on tehtävä sellaista politiikkaa, joka mahdollistaa elämän tällä planeetalla vielä jälkipolvillemmekin. Jos emme keskity tosissamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, valuu kaikki muukin tehty työ hukkaan.

Lapsemme elävät täällä vielä silloinkin, kun tämän päivän päättäjistä on aika jättänyt. Ei tehdä päätöksiä lyhytnäköisesti omaa etuamme ajatellen, vaan turvataan elinkelpoinen ympäristö tulevillekin sukupolville. Vaalien alla parhaat kysymykset tulevat yleensä aina lapsilta ja nuorilta, niin myös tällä kertaa.

Heitä ei kiinnosta minkä puolueen esittämä perustulomalli on ylivoimaisin muotoilultaan tai kenestä tulee seuraava pääministeri. Heitä kiinnostavat olennaiset asiat, kuten millä lisäämme työpaikkojen määrää Suomessa? Millaisilla tavoilla ilmastonmuutosta hidastetaan? Mitä poliitikot aikovat jatkossa tehdä jotta oppilaat voisivat paremmin?

Näihin kysymyksiin me vihreät vastaamme osaltamme vaaliohjelmassamme: https://www.vihreat.fi/vaaliohjelma2015

Olen kevään aikana kiertänyt ympäri Varsinais-Suomea ja Turussa kampanjoin niin lähiöissä kuin keskusta-alueellakin. Viesti kaduilta oli kirkas: Ihmiset tahtovat kuumeisesti työtä. Ensi hallituskaudella on ratkottava isoja rakenteellisia ongelmia työn joustavampaan antamiseen ja vastaanottamiseen liittyen.

Menevät nämä vaalit osaltani miten menevät, jatkaisin mielelläni ihmisten kohtaamista jatkossakin. Koskettavinta on, kun ventovieraat ihmiset kertovat suurimmista haaveistaan. Ne eivät ole mitään mahdottomia toteuttaa. Ei lottovoittoja ja julkkiksen elämää, vaan esimerkiksi seuraavia:

- Kaikkein suurin haaveeni on saada tehdä töitä baarimikkona.
- Mikä tahansa työ kävisi, mutta raksatyö on suurin toiveeni.
- Kaikkein eniten toivon, että saisin tehdä töitä pieneläinten kanssa.
- Haluaisin päihteettömiä ystäviä. Edes yhden kaverin.
- Suurin unelmani olisi päästä takaisin vanhaan kotikaupunkiini Imatralle.
- Haluaisin työkokemusta miltä tahansa alalta. Kunhan saisin työkokemusta.

Siinä kokoelma eri ikäisten ihmisten suurimpia toiveita Salon keskustasta ja Varissuon lähiöstä Turusta. Toivon, että ne kaikki toteutuvat.

Omat lapseni ovat 4- ja 7-vuotiaat. Kysyin tätä tekstiä kirjoittaessani heiltä, mitä he toivovat huomenna valittavien päättäjien tekevän uudessa työssään.

"Kansanedustajat voisi määrätä, että ihmiset käyttäytyvät rauhallisesti. Ja eläimiä ei saa tappaa." (4-vuotias)

"Ja ettei ihmiset ikinä roskaisi kaupunkia." (7-vuotias)

"Annetaanko siellä eduskunnassa ruokaa? Siellä pitää ruokailla siististi ruokapöydässä." (4-vuotias.)

Ihmiset, älkää antako valtaanne pois. Äänestäkää niiden puolesta, joilla ei ole näissä vaaleissa äänioikeutta. Ja syödään kaikki siististi ruokapöydässä. Ja pidetään huolta siitä, että kaikilla on mitä syödä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Lasten suustahan se totuus yleensä kuuluukin. :) Viisaita lapsia sinulla!

Toimituksen poiminnat